Sukellus mieleeni - tanssin oman reittini, näyttelyavajaiset 19.4.2016 Kirjasto10:ssä, Helsinki.

19.4.2016

Sukellus mieleeni - tanssin oman reittini, näyttelyavajaiset 19.4.2016 Kirjasto10:ssä, Helsinki.

Ajatuksia Tytöille,yhteisestä prosessista lukiolaistytöille sunnitellun ja toteutetun monitaiteellisen työpajan avajaisissa, Apollo tanssii!-projekti, Tero Saarinen Company.

Elämä kutoutuu taiteeksi ja tänään juhlitaan meidän syvää yhteistä matkaa taiteen; liikkeen ja kuvan maailmaan, johon te rohkeasti ja ennakkoluulottomasti hyppäsitte yhdessä toisianne tukien ja inspiroiden.  Millaisia jälkiä tämä onkaan jo nyt jättänyt meidän elämäämme? 

Meistä varmaan kukaan ei osannut arvata, minkälainen matkastamme tulee, minkälaisiksi värikkäisiksi ja monimuotoisiksi poluiksi se haarautuu, millainen tänään avautuva näyttely on, minkälaisia elämän askeleita työskentelymme avaa tulevaisuudelle. Joka tapauksessa meidän jokaisen omat kuin yhteiset tarinat, tunteet ja ajatukset, henkilökohtaiset kokemukset ovat luoneet sisältöjä matkallemme. Joka tapauksessa meistä kukin on ollut tärkeä matakumppani.

Tänä vuonna lähdimme liikkeelle teemoista: Millaisia muistoja ja kokemuksia kehoihimme on tallentunut? Millaista liikettä ja tanssia ne herättävät? Millaista visuaalisuutta muistoista ja kokemuksista syntyy ja millaisia tarinoita muistot herättävät?

Liiketyöskentelyssä tutkimme kehon anatomiaa. Samalla pohdimme, miltä liike tuntui kehossa ja millaisia visuaalisia sekä narratiivisia assosiaatiota tuli näkyväksi liikkeen avulla. Kuvallisessa työskentelyssä mietittiin, miltä materiaalit tuntuivat, millaista energiaa ja kehotuntemuksia kuvantekeminen herätti sekä mitä ajatuksia, assosiaatioita ja liikettä kuvat toivat mieleen. Työskentelyssä pyrittiin dialogiin sekä liikkeen ja kuvan eri osien että osallistujien kesken. Kokemusten aukikirjoittaminen toi oman eheyttävän lisänsä prosessiin. Tunnelma oli kepeä, meitä nauratti, mietimme keskittymistä, hiljentymistä, myös omaan itseen ja sisäiseen maailmaan kääntymistä, askeleita tulevaan.. Miten voisin vaikuttaa omaan elämääni? Työskentely herätty meissä siis melko filosofisiakin puolia.

Tänään näkyvä teos, kuvallinen työ, kertoo siitä tilan jakamisesta ja toisen kehon kunnioittamisesta. Teos on kuin yhdessä rakennettu renessanssi ihminen, joka koostuu kunkin yksittäisistä kehon tarinoista.

Kuvataide, nykytanssi ja luova kirjoittaminen ovat arvokkaita keinoja kommunikaation ja yhteisöllisyyden herättämiseen sekä kunkin kasvavan nuoren / myös aikuisen oman identiteetin ja maailmasuhteen voimauttamiseen. Toivonkin, että tämänkaltainen matka, jatkuisi teidän kaikkien elämässä harrastuksena tämän työpajan jälkeenkin uusina askeleina. Ja, niin kuin teistä eräs sanoi ihanasti joulukuussa, meidän yhteinen prosessi on tehnyt meistä mestareita omilla erityisillä tavoillamme, ja saa yrittämään, luo toivoa, luo tulevaisuutta!

Halauksin, kaikkea onnea toivottaen ja aurinkoista kevättä toivoen,

Maria